Първите шест от общо дванадесет многоцелеви бойни самолета Рафал пристигнаха днес

...
Първите шест от общо дванадесет многоцелеви бойни самолета Рафал пристигнаха днес
Коментари Харесай

Шест изтребителя Рафал, купени от Франция, кацнаха в Загреб

Първите шест от общо дванадесет многоцелеви бойни самолета " Рафал "  пристигнаха през днешния ден на интернационалното летище в Загреб и бяха посрещнати от хърватския президент Зоран Миланович, премиера Андрей Пленкович и ръководителя на Народното събрание Гордан Яндрокович, заяви хърватската национална телевизия ХРТ, представена от Българска телеграфна агенция.

През 2022 година Хърватия и Франция подписаха договор на стойност над един милиард евро за пазаруване на общо дванадесет самолета " Рафал ". Очаква се останалите контрактувани самолети да дойдат в Хърватия при започване на идната година.

" Днес е в действителност популярен ден, може би най-великият ден за подсилване на хърватската армия и хърватското военно въздухоплаване в последните дни. Укрепваме стратегическото партньорство с Франция, влязохме в фамилията на Дасо (Dassault Aviation) и Рафал и това напълно трансформира нашето интернационално състояние и ролята ни в границите на Северноатлантическия съюз, Европейския съюз и други интернационалните организации ", акцентира министър председателят Пленкович.

Президентът Миланович разяснява, че Хърватия се е сдобила с съвременно въздухоплаване, а самолетите " Рафал "  са едни от най-хубавите в света.

" Хърватските въоръжени сили, хърватската армия са въздухоплаването, само че и доста повече. Те са хърватското море и идентичността, без която хърватите не са хървати. Те са отбраната на крайбрежието. Имаме потребност от муниции, тъй като има война в Украйна и обстановката в целия свят е неприятна и несигурна. Опасно е за живота и стабилността и ние би трябвало от самото начало да следваме ползите си ", добави Миланович откакто персонално прегледа от вътрешната страна един от новите самолети.

Председателят на Народното събрание Яндрокович означи, че стратегическото решение за пазаруването на самолетите съставлява една от най-големите стъпки в развиването на хърватските сили за защита от 90-те години на предишния век. По думите му това е и най-голямата инвестиция на въоръжените сили на Хърватия от оповестяването на независимостта ѝ през 1991 година

" Тази стъпка е и удостоверение за нашата лоялност, рационализация и съоръжение на хърватската армия. Винаги би трябвало да се грижим за стабилността, сигурността и защитата на нашето родно място. Самолетите " Рафал "  представляват принос към нашата национална сигурност и са основен детайл на нашия защитителен капацитет. Дават ни опция за независима отбрана на въздушното пространство ", уточни Яндрокович.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР